Jak vybrat mouku na vánoční pečení

Vánoce se blíží a s nimi i tradiční otázky, kolik druhů cukroví budeme letos péct a jakou mouku si k tomu vybereme. Na trhu je totiž stále pestřejší nabídka mouk a to je vhodná příležitost si vánoční pečení zpestřit. Není totiž nutné péct všechno cukroví z „klasické“, pšeničné mouky. Skvělou službu nám při vánočním pečení udělají celozrnné mouky umleté do hladka i mouky pohanková a rýžová. Pojďme se podívat na to, k čemu se jednotlivé mouky hodí a co všechno z nich můžete upéct. 

 

Špaldová mouka 

Popularita špaldové mouky v posledních letech roste. Pro někoho je to sice zajímavá novinka, ale faktem je, že špaldovou mouku používali hojně již naši předci. Špaldová mouka je vhodnou alternativou k pšeničné mouce a pokrmům dává jemnou oříškovou chuť a vůni, takže po ní můžete bez obav sáhnout místo té pšeničné. Pokud jste ji ještě nepoužívali a chcete si ji nejdříve vyzkoušet, můžete ji pro začátek míchat s pšeničnou moukou. Nebojte, máme to vyzkoušené, takže se do toho pusťte beze strachu. Vybírat můžete ze špaldové celozrnné hladké a špaldové hladké. A co tedy ze špaldových mouk můžete upéct na Vánoce? 

Co můžete upéct ze špaldové mouky?

Odpověď je jednoduchá. Vlastně všechno. Vybírat můžete ze špaldové celozrnné hladké a špaldové hladké. Špaldová celozrnná Pernerka se vyznačuje, stejně jako ostatní celozrnné mouky, vysokým obsahem vlákniny. U této mouky je to celých 15 g vlákniny na 100 g jedlého podílu. Upéct z ní můžete skvělou vánočku (v kombinaci s pšeničnou hladkou), a pokud chcete vánočku jen ze špaldy, máme pro vás tento recept. Ze špaldové mouky určitě stojí za upečení štola s jablky nebo špaldové linecké cukroví i vanilkové rohlíčky. Pokud si chcete vánoční pečení zpestřit něčím novým, můžete si upéct maďarské bejgli – vánoční závin s ořechovou nebo makovou náplní. 

A proč vlastně používat špaldu? Kromě jemné příjemné chuti a vůně je špalda (celý název je pšenice špalda) charakteristická vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Je lehce stravitelná, ale je třeba vědět i to, že není bezlepková.

Žitná, rýžová a pohanková Pernerka 

Kromě pšeničné a špaldové mouky můžete na Vánoce péct i z jiných druhů mouk. Rozhodně to stojí za vyzkoušení a obavy mohou jít stranou, není se čeho bát a výsledek vás jistě příjemně překvapí. Určitě jste věděli, že žitná celozrnná Pernerka je vhodná na pečení chleba, rohlíků i přípravu kvásku. Ale víte, že je vhodná také na pečení sladkého? Kromě výborného medovníku, který můžete péct během celého roku, je na Vánoce ten pravý čas vyzkoušet perníčky ze žitné celozrnné mouky. Mají skvělou chuť, a navíc díky použití žitné celozrnné mouky i vyšší obsah vlákniny.

Ale není to jen žitná mouka, která se na vánoční pečení skvěle hodí. Výborná je také pohanková celozrnná mouka. Můžete z ní upéct pohankové vanilkové rohlíčky, které se budou rozplývat na jazyku. Pohanková mouka se hodí také na pečení palačinek a lívanců nebo na přípravu koláčů, sušenek a placek. Pohanka je významným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek, zejména rutinu, který je prospěšný cévnímu systému.

Pohankovou mouku můžete využít také na pečení oblíbených perníčků. Pokud chcete kromě těch ze žitné mouky vyzkoušet i jiné, pak sáhněte po tomto receptu, kde kromě pohankové mouky najdete i rýžovou Pernerku. Výhodou těchto perníčků je kromě chuti i fakt, že jsou hned měkké, a můžete je tak upéct i na poslední chvíli. Ale nejsou to jen perníčky, kde rýžová mouka může zazářit. Rýžová hladká se hodí také na pečení dezertů, přípravu sušenek, chleba, palačinek, nudlí, knedlíků a mnoha dalších slaných i sladkých pokrmů. 

Pšeničná mouka

A na závěr „klasika“ – pšeničná mouka. I pšeničná mouka k Vánocům samozřejmě patří. Jaké recepty bychom pro letošní rok doporučili? Zkuste francouzskou inspiraci a udělejte si vánoční poleno. Tuhle dobrotu si připravují nejen ve Francii, ale i v Belgii, Švýcarsku, Kanadě a na řadě dalších míst. Vánoční štola (na rozdíl od té předchozí je bez jablek) k nám přišla z Německa a tahle sladká dobrota, plná rozinek a dalších laskomin, by na vánočním stole určitě chybět neměla. Receptů najdete také hodně. 

Jednotlivé mouky si můžete vyzkoušet nejen ve vánočních receptech. Inspiraci najdete na našem webu v sekci RECEPTY, na Facebooku a Instagramu Pernerky.

Hodně štěstí při pečení!

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.