Tvarohový koláč s mákem

Share on Facebook
1 plech porcí
2 / 5náročnost
120 min

Ingredience:

Těsto:

  • 25 dkg pohankové hladké celozrnné mouky Pernerka
  • 15 dkg másla
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky skořice
  • 10 dkg mletého máku

Náplň:

  • 3/4 kg polotučného tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • moučkový cukr podle chuti
  • 1 celé vejce
  • 2 bílky (sníh)

Dále:

  • máslo a mouka na plech

 

Tipy a Triky:

Postup:

Suroviny na těsto dobře zpracujeme rukou a dáme do lednice. Po hodince odkrojíme ¼ těsta, které dáme do mrazáku. Zbylou část těsta rozválíme a vložíme do máslem vymazaného a pohankovou moukou vysypaného plechu o velikosti 20 x 30 cm. Těsto nejde úplně dobře přenést a tak ho v plechu dopracujte rukou.

Smícháme suroviny na náplň a nakonec vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Rozetřeme na těsto a část těsta z mrazáku nastrouháme nahrubo na tvaroh. Těsto určitě nepokryje celou plochu.

Vložíme do trouby předehřáté na 190 st. pečeme cca 15 minut a poté teplotu zvýšíme na 195 st. Celková doba pečení je cca 35 minut.  Určitě necháme vychladnout.

Jestli-že jste plech vysypávali pohankovou moukou, tak před podáváním oddělte těsto od plechu lopatkou. Když budete mít plech vysypaný hrubou moukou, tak těsto jde od plechu lépe. Pohanka je prostě pohanka.

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.