Preclíky

Share on Facebook
12 porcí
1 / 5náročnost
60 min

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g hladké pšeničné mouky Pernerka
  • 260 ml voda
  • 50 ml mléko 
  • 1 ČL sušené alebo 20 g čerstvé droždí
  • 4 PL rozpuštěného másla
  • 1 ČL sůl
  • 1 ČL cukr krystal

Ostatní

  • 1L vody
  • 3 ČL jedlé sody
  • Vejce na potření preclíků 
  • Mák, sezam a vločková sůl 

 

Tipy a Triky:

Postup:

Uprostřed mouky vytvoříme jamku, do které dáme cukr, vlažné mléko a cukr. Necháme chvíli stát. Když uvidíme, že kvásek začal pracovat, tak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké tužší těsto. Těsto necháme vykynout cca 30 minut.  

Po vykynutí rozdělíme těsto na 12 částí. Z každé části pak vyválíme tenčí váleček, který vytvarujeme do tvaru písmene U, dvakrát zatočíme a slepíme. Necháme kynout dalších 20 minut. 

Mezitím si dáme hřát v hrnci vodu s  jedlou sodou. Když voda začne vřít, vkládáme opatrně preclíky a vaříme 80 vteřin. Poté vyndáme z vody,  dáme na plech (můžete dát na pečící papír) a potřeme rozšlehaným vajíčkem. 

Posypeme mákem, solí nebo sezamem podle chuti. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10-15 minut. 

 

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.