Preclíky
Ingredience:
Těsto:
- 500 g pšeničné hladké mouky Pernerka
- 260 ml voda
- 50 ml mléko
- 1 vejce
- 1 ČL sušené alebo 20 g čerstvé droždí
- 4 PL rozpuštěného másla
- 1 ČL sůl
- 1 ČL cukr krystal
Ostatní
- 1L vody
- 3 ČL jedlé sody
- Vejce na potření preclíků
- Mák, sezam a vločková sůl
Tipy a Triky:
Postup:
Uprostřed mouky vytvoříme jamku, do které dáme cukr, vlažné mléko, vejce a cukr. Necháme chvíli stát. Když uvidíme, že kvásek začal pracovat, tak přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké tužší těsto. Těsto necháme vykynout cca 30 minut.
Po vykynutí rozdělíme těsto na 12 částí. Z každé části pak vyválíme tenčí váleček, který vytvarujeme do tvaru písmene U, dvakrát zatočíme a slepíme. Necháme kynout dalších 20 minut.
Mezitím si dáme hřát v hrnci vodu s jedlou sodou. Když voda začne vřít, vkládáme opatrně preclíky a vaříme 80 vteřin. Poté vyndáme z vody, dáme na plech (můžete dát na pečící papír) a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Posypeme mákem, solí nebo sezamem podle chuti. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 10-15 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.