Pražské koláčky

Share on Facebook
13 porcí
2 / 5náročnost
70 min

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g pšeničné hladké mouky Pernerka
  • 90 g cukru krupice
  • 4 g soli
  • 230 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky 
  • 160 g změklého másla

Drobenka:

  • 70 g pšeničné polohrubé mouky Pernerka
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce na potřební

Krém:

  • 1 l mléka
  • 4 vanilkové pudinky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g změklého másla
  • 100 ml vychlazené smetany


Tipy a Triky:

  • Je možné upéct pouze dva velké koláče. Doba pečení se prodlouží na 20 až 25 minut.
  • Přidáním pravé vanilky do krému získáme ještě lahodnější chuť.





Postup:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zasypeme ho lžicí cukru. Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme ho 15 minut vzejít. Mezitím si připravíme do mísy mouku, cukr, sůl, žloutky a povolené máslo. Po vykynutí přidáme kvásek a zpracujeme těsto v robotu nebo ručně. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy. Po zpracování přikryjeme těsto utěrkou a necháme ho asi hodinu kynout.

Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a másla. Do třetiny drobenky přidáme skořici.

Po vykynutí těsto ještě propracujeme lehce na vále rukama. Rozdělíme si ho na 13 kousků po 80 g. Z každého kousku vytvoříme kuličku, kterou dáme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto ještě vykyne, proto necháme mezery. 

Po 15 minutách kynutí na plechu bochánky mírně stlačíme rukou do placatějšího tvaru. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Doprostřed dáme drobenku skořicovou, okolo bílou.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 až 20 minut dozlatova. Po upečení dáme bochánky chladit na mřížku.

Cukr a pudink rozmícháme ve třetině mléka. Zbytek mléka dáme do rendlíku a v bodě varu přilijeme rozmíchaný pudink s cukrem. Vznikne poměrně hustý pudink, který chvilku za stálého míchání povaříme. Pudink přetáhneme potravinářskou folií a necháme vystydnout. Je možné ho také nechat vystydnout v robotu za stálého míchání. Nechceme, aby se v něm vytvořily hrudky.

Do vychladlého pudinku zašleháme máslo. V další misce ušleháme smetanu a opatrně ji vmícháme do krému. Krém přendáme do cukrářského sáčku a rozpůlené kynuté bulky bohatě plníme.


Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.

Nakupte online přes náš e-shop

 

KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU

 

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.