Obrácený rajčatový koláč

Share on Facebook
1 porcí
2 / 5náročnost
120 min

Ingredience:

Těsto:

  • 20 dkg špaldové hladké  Pernerka
  • 10 dkg másla
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 5 až 6 lžic vody

Náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 2 velké červené cibule
  • 20 dkg pórku
  • 2 lžíce cukru krystal nebo krupice
  • cca ¾ kg rajčat
  • 1/2 lžíce moučkového cukru
  • sůl podle chuti

Dále:

  • 1 vejce na potření

Tipy a Triky:

Koláč můžete udělat i z pšeničné hladké Pernerky.

Postup:

Máslo na těsto, určitě použijeme rovnou z lednice a vodu potřebujeme také studenou. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice.

Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme samozřejmě i opepřit.

Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z vařiče, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.

Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata.

Těsto vyválíme cca o 2 cm větší než je forma a okraje zastrčíme do formy za rajčata.

Potřeme rozšlehaným vejce, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut –  dozlatova.

Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.