Máslové rohlíky
Ingredience:
- 450 g hladké pšeničné mouky Pernerka
- 250 ml vlažného mléka (můžete nahradit vodou)
- 1 sáček sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého droždí)
- 30 g másla+olej v poměru 2/3 na 1/3 (můžete nahradit sádlem)
- ½ lžičky cukru,
- 1 lžička soli.
Na posypání:
- kmín
- mák
- sezam
- sůl
- sýr
Na potření:
- 1 vajíčko
Tipy a Triky:
Pokud máte rádi obří rohlíky, tak udělejte jen 8 dílků (které budou větší) je cca 12 minut
Do těsta můžete zapracovat i kousky slaniny, sýru, osmažené cibulky podle chuti.
Postup:
Do mísy, ve které budeme hníst těsto, si dáme mouku, do které uděláme důlek a do něj dáme všechny ingredience (mléko a máslo „vlažné“). Nebojte se toho – žádné dělání kvásku – se sušenými kvasnicemi to jde samo. Vše důkladně prohněteme, dokud se těsto nepřestane lepit – cca 2 minuty v robotu/ 5 minut ručně.
Nachystáme si dva plechy vyložené alobalem/pečicím papírem – na každý budeme dávat péct 6 rohlíků.
Těsto si rozdělíme na 3 stejně velké koule, kouli rozřízneme na 4 stejné díly tvaru trojúhelníku. Trojúhelníkový dílek rukou roztáhneme do ploššího trojúhelníku a za pomoci válečku na pomoučeném válu rozválíme do velkého tenkého trojúhelníku. Základnu trojúhelníku máme směrem k sobě a pomalu rolujeme jako roládu směrem od sebe, až vznikne tvar rohlíku.
Dáme předehřát troubu na 220 °C. Trvá to cca 20 minut a mezitím necháme „odstát/nakynout“ rohlíky pod potravinářskou fólií.
Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem s kapkou vody a posypeme libovolnou posypkou. Pečeme 10 minut na 220°C.
Recept připravila @alishaeasycooking
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.