Dalamánky ze žitné mouky

Share on Facebook
1 plech porcí
2 / 5náročnost
220 min

Ingredience:

Těsto:

  • 50 dkg žitné celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru krystal nebo krupice
  • sušené droždí na ½ kg mouky
  • 50 ml oleje
  • 3,5 dl vody (+ 2 lžíce vody)

Dále:

  • 1 lžíce oleje do mísy
  • 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření

Tipy a Triky:

Postup:

Suroviny na těsto zpracujeme hnětačem. Napřed na stupeň č. 1 cca 2 minuty a poté na stupeň č. 2, tak dlouho aby těsto bylo hladké.

Mísu vytřeme olejem, přendáme těsto, přikryjeme a necháme dobře vykynout na teplém místě. Doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, ale bude to určitě dost přes hodinku.

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, lehce zpracujeme a rukou tvoříme dalamánky, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Do těsta vymáčkneme rýhu třeba cukrářskou kartou.

Přikryjeme a necháme dobře dokynout, klidně i 50 minut.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem, posypeme kmínem nebo hrubozrnnou solí a pečeme v předehřáté troubě na 230 st. HORKÝM VZDUCHEM cca 12 – 15 minut. Podle toho jakou chcete mít na dalamáncích kůrku.

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.