Boží milosti a jejich pečení

Boží milosti se pekly při mnoha příležitostech – nejčastěji na Velikonoce, při masopustech i na Vánoce. O tom, kdy se budou péct, rozhodovaly zvyky v každém regionu i rodině. Nejčastěji jsou ale boží milosti spojovány právě s Velikonocemi. Už sám jejich název napovídá, že k největšímu křesťanskému svátku roku opravdu patří. 

V minulosti byly boží milosti tradičním velikonočním cukrovím, které při oslavě Velikonoc nemohlo chybět. Dnes jsou trochu v ústraní ostatních velikonočních dobrot. Beránka, mazance nebo jidáše najdete takřka v každé domácnosti, boží milosti už bohužel tolik ne. A to je velká škoda. Tahle křehká dobrota “s otvorem” je totiž skvělá teplá i studená. 

Kdy se pekly boží milosti

Boží milosti se podle tradice připravovaly na Velikonoční pondělí, ne dříve. Byly posledním velikonočním pečivem, které hospodyňky chystaly. Začalo se na Zelený čtvrtek, kdy se pekly jidáše. Na Velký pátek byl od pečení klid. Zato v sobotu se pekl beránek a rovnou i mazanec na neděli. V pondělí pak přišly na řadu boží milosti.

I když se boží milosti pekly při různých příležitostech, nejvíce jsou spojeny právě s jarem. Traduje se, že se dávaly oráčům před jejich první jarní cestou na pole. Nebo že patřili do výbavy poutníků – díky otvoru v cukroví se skrz něj mohl bloudící poutník podívat a najít správnou cestu. Ať už byl jejich původní účel jakýkoli, zkuste si je letos upéct. Uvidíte, že to nebude naposled, kdy je budete dělat. 

Recept boží milosti

Receptů na boží milosti je celá řada. Vždy ale vyžaduje jen pár základních ingerdiencí, které se určitě najdou v každé domácnosti. Kromě mouky budete potřebovat vajíčka, špetku soli, zakysanou smetanu, cukr a máslo. V některých domácnostech používají také rum nebo bílé víno. Nejčastěji se používá pšeničná nebo špaldová mouka. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, upečte boží milosti  z pohankové celozrnné Pernerky. Uvidíte, jak vám budou chutnat. Recept najdete zde.

Pozor: Boží milosti jsou křehké, zacházejte s nimi opatrně, abyste je nepolámali. 

  • O tom, proč se peče beránek, si můžete přečíst zde
  • O tom, proč se peče mazanec si můžete přečíst zde
  • O tom, proč se pečou jidáše, si můžete přečíst zde

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.