Pšeničná hladká extra silná

Extra silná pšeničná hladká mouka je surovinou, která může zásadně změnit váš přístup k pečení. S vyšším obsahem lepku a proteinů ve srovnání s běžnou pšeničnou moukou nabízí tento druh mouky mnoho výhod při tvorbě dokonalých pokrmů. Pojďme se podívat, proč a kde používat extra silnou pšeničnou mouku Pernerku ve vaší kuchyni.

Proč zvolit extra silnou pšeničnou mouku?

Na úvod si řekněme, že extra silná pšeničná hladká mouka je vhodná pro výrobky, které kynou delší dobu, například i několik hodin v lednici. Pro tyto pekařské produkty je potřeba mít pevné a pružné těsto, které dobře zadržuje oxid uhličitý. Extra silná Pernerka je tak oblíbenou surovinou nejen při přípravě croissantů, baget, pizzy nebo ciabatty, ale i pšeničných chlebů typu „open crumb“ a řady dalších výrobků. Extra silnou pšeničnou hladkou mouku můžeme použít samostatně nebo kombinovat s ostatními druhy mouk a můžeme ji také použít pro posílení slabších těst.

Jako vždy i u této mouky vše začíná u zrna. Pro její výrobu se používají speciální zrna vysoké kvality, která zajistí požadované parametry i jakost této mouky. Mezi tyto parametry patří kromě zmiňované pevnosti také pružnost, zvaná odborně elasticita. Aby těsto bylo patřičně elastické, je třeba ho důkladně zpracovat. A proč jsou lepkové bílkoviny tak důležité? Protože mají zásadní vliv na konzistenci a strukturu pečiva. Těsta vyrobená s extra silnou pšeničnou moukou jsou pevnější a elastičtější, což je ideální pro pečení vybraných druhů pečiva, jako je třeba chleba. 

 

O co se starají proteiny a lepek

Proteiny, které mají formu lepku, jsou během míchání a kynutí zodpovědné za tvorbu pevné sítě v těstě. V extra silné pšeničné mouce je vyšší obsah proteinů než v běžné pšeničné mouce. A právě vyšší obsah proteinů a kvalitní lepkové bílkoviny pomáhají v porovnání s klasickou pšeničnou hladkou moukou vyvinout v těstě pružnější síť, která dobře zadržuje oxid uhličitý produkovaný kvasnicemi nebo kypřicími látkami. Zjednodušeně řečeno, těsto lépe zadržuje vznikající plyn a výsledné pečivo je pak nadýchanější. Právě proto se hodí pro těsta s dlouhým kynutím, kde plně vyniknou tyto vlastnosti. 

Lepek obsažený v pšeničné mouce pomáhá udržet těsto elastické a pružné během míchání a kynutí. V extra silné mouce je lepkových bílkovin větší množství a výše zmíněné vlastnosti jsou ještě umocněny. Lepek také přispívá k pevnosti a struktuře pečiva, což je zvláště důležité při pečení chleba a pečiva.

 

Co z extra silné pšeničné péct?

Extra silná pšeničná mouka je ideální pro pečení pokrmů, které vyžadují pevnou strukturu a vysoký objem. Je nepostradatelná pro pečení chleba s výraznou kůrkou a měkkým, ale pevným středem. Jedná se také o mouku, která se skvěle hodí na přípravu pizzy a vybraných druhů italského pečiva, jako jsou focaccia či ciabatta. Uděláte z ní ale i znamenité croissanty i bagety. A pokud jste milovníci našich kynutých buchet, tak i tady přednosti těsta připraveného z extrasilné mouky vyniknou. Buchty budou krásně nadýchané a budou skvěle držet tvar. A to není všechno – pokud chcete mít pevnější texturu koláčů nebo dezertů, použijte rovněž pšeničnou hladkou extra silnou Pernerku. Konkrétní recepty pečiva z této mouky najdete na našem webu v sekci Recepty

 

Kde koupit?

Pšeničnou hladkou extra silnou Pernerku zakoupíte na našem e-shopu nebo v prodejnách Kaufland.

 

Tipy pro práci s extra silnou pšeničnou moukou

Aby výsledky práce s touto moukou byly ideální, neměli byste zapomenout na několik věcí. V prvé řadě dejte těstu dostatek času vykynout. Jen tak využijete přednosti této mouky a dosáhnete optimálního objemu a struktury těsta. Pokud budete adaptovat některý ze svých oblíbených receptů (který děláte z jiné mouky), pamatujte na to, že v některých případech bude nutné přidat více tekutiny, než jste zvyklí, abyste dosáhli správné konzistence těsta.

Pšeničnou extra silnou můžete bez obav kombinovat s jinými moukami. Kombinací s běžnou pšeničnou moukou nebo jinými druhy mouky můžete získat vylepšení stávajících receptur a zlepšení konzistence výrobků i chuti. 

Pokud chcete začít pracovat s extra silnou moukou, je dobré začít s jednoduchými recepty, které nevyžadují složité postupy a jsou vhodné i pro začátečníky. Mezi ně patří domácí chléb, pizzové těsto, koláče, muffiny nebo již zmiňované buchty. A pokud jste milovníci italské kuchyně, tak výroba domácích těstovin je dalším skvělým způsobem, jak využít extra silnou mouku. Můžete si z ní vyrobit tagliatelle nebo linguine a vychutnat si tak čerstvé a lahodné těstoviny.

Pokud začnete s jednoduchými recepty a postupně se s extra silnou moukou seznámíte, budete se při jejím použití cítit sebejistěji a můžete začít experimentovat s pokročilejšími recepty a technikami. Nezapomeňte, že praxe dělá mistra, takže se nebojte zkoušet nové věci a objevovat nové možnosti extra silné mouky ve vaší kuchyni.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.