Svatomartinské koláče
Ingredience:
Těsto:
- 50 dkg pšeničné polohrubé mouky Pernerka
- mouka na podsyp
- sušené droždí na ½ kg mouky
- 1/2 lžičky soli
- 5 dkg cukru krystal nebo krupice
- 5 dkg másla (rozehřátého)
- 5 dkg sádla ((rozehřátého)
- kůra ze ¼ citronu
- 19 dkg zakysané smetany krémovité
- 2 žloutky
- 6 až 8 lžic mléka
Ostatní:
- 1 vejce na potření koláčů
- cca 50 až 60 dkg náplně (maková, tvarohová, povidlová…)
- Mandle a rozinky na zdobení
Maková náplň:
- 10 dkg mletého máku
- malá lžička mleté skořice (podle chuti)
- cukr podle chuti
- malá sklenice mléka
Tvarohová náplň:
- 35 dkg měkkého tvarohu v kostce
- 1 žloutek
- 3-4 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžička vanilkového cukru
- cukr krupice dle chuti
Tipy a Triky:
- Kromě makové nebo tvarohové náplně můžete připravit i povidlovou nebo jablečnou náplň.
Postup:
Nejdříve si připravíme si náplně.
Maková náplň: všechny ingredience smícháme a krátce povaříme (cca do minuty). Odstavíme.
Tvarohová náplň: důkladně smícháme všechny ingredience
Připravíme si těsto.
Suroviny na těsto zpracujeme v hnětači (pokud bude těsto příliš hutné, přidejte ještě trochu mléka).
Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě dobře vykynout. Doba kynutí záleží na teplotě v kuchyni a někdy těsto kyne i dvě hodiny.
Na pomoučeném vále vytvarujeme koláče o průměru 10 cm. To uděláme tak, že si těsto rozdělíme na jednotlivé kousky a každý vyválíme do kuličky. Pak pomocí skleničky nebo hrnečku s rovným dnem kuličku “rozmáčkneme” na koláček a vytvarujeme okraje. Hrníček (nebo skleničku) je dobré mít pomoučený, aby se na těsto nelepil. Koláčky můžete tvarovat i prsty, ale chce to trochu cviku (a může to být pomalejší). Nezapomeňte, že u koláčů musí být vždy zvednutý okraj.
Hotové koláče dáváme na plech s pečícím papírem a necháme ještě dvacet minut dokynout. Koláče na plechu nedávejte příliš blízko k sobě – při pečení ještě zvětší svůj objem.
Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejce, naplníme, ozdobíme a vložíme do předehřáté trouby na 195 stupňů. Pečeme cca 20 minut.
Před podáváním můžeme koláče ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.