Domácí kváskový
chléb
Ingredience:
Příprava kvásku:
- 2 lžičky žitného kvásku
- 150 g žitné celozrnné jemné mouky Pernerka
- 150 ml vody
Na chléb:
- 250 g žitné celozrnné mouky Pernerka
- 250 g špaldové mouky hladké Pernerka
- 1 ½ lžíce soli
- 225 ml vody
- 1 lžička drceného kmínu
- 2-3 lžíce směsi semínek (slunečnicová, dýňový, lněná, sezamová)
Tipy a Triky:
Domácí kváskový chléb Vám doma vydrží klidně i 5 dní. Zkuste ho namazat čerstvým krémovým sýrem, posypat kvalitní solí a pokrájenou pažitkou a máte skvělou večeři.
Postup:
Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin.
Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.
Do robota si dáme všechny ingredience na chléb a vykynutý kvásek s nimi důkladně hněteme.Těsto přendáme na pomoučený vál a několikrát ho přeložíme. Poté vytvoříme bochník, který necháme kynout cca 4 hodiny na dobře pomoučené ošatce nebo formě.
Chléb na povrchu nakrojíme (zhruba 3x podélně). Rozpálíme si troubu na 250 stupňů, dospodu dáme misku s vodou, chléb vyklopíme na plech na pečicí papír a pečeme 15 minut,npoté stáhneme troubu na 190 stupňů a dopečeme ještě 20 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.