Jogurtové dalamánky
Ingredience:
- 180 g žitné celozrnné mouky Pernerka
- 250 g hladké špaldové mouky Pernerka
- 250 ml vody
- 100 g jogurtu
- 50 g másla
- lžíce cukru
- lžička soli
- 10 g sušeného droždí
- Fenyklové semínko na posyp
Tipy a Triky:
Z tohoto těsta na dalamánky můžete upéct i celý bochník.
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme vodu, přidáme sušené droždí, cukr, hladkou mouku a vše umícháme v husté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice. Mezitím si do druhé mísy prosejeme žitnou mouku, zamícháme do ní sůl, nakrájené máslo, jogurt a vše promícháme.
Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když kvásek přendáme do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Poté těsto přendáme na pomoučený vál a ještě dalších 10 minut jej hněteme, dokud se těsto zcela nepřestane lepit a získá hladkou a vláčnou konzistenci.Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme malé dalamánky. Dalamánky přikryjeme fresh folií a necháme je ještě 30 minut kynout. Vykynuté dalamánky potřeme rozšlehaným vajíčkem, na vrchu je nařízneme nožem a posypeme je fenyklovým semínkem. Dalamánky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut a poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme je ještě dalších 15 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.