Ingredience
Příprava žitného kvásku:
- 2 lžičky žitného kvásku
- 150 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka
- 150 ml převařené vody
Na chléb:
- 130 g slunečnicových semínek
- 130 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
- připravený žitný kvásek
- 20 g dýňových semínek
- 50 g lískových nebo vlašských oříšků (nahrubo nasekaných)
- 60 g lněných semínek
- 40 g sezamových semínek
- 25 g chia semínek
- 25 g psyllia (rozpustná vláknina)
- 2 lžičky himalájské soli
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 200 – 250 ml vody
Tipy a triky
Semínka, která se přidávají do chleba si můžete vybrat dle své chuti, stačí zachovat jejich množství.
Postup
Kvásek dobře promícháme s moukou a vodou. Zakryjeme ho a necháme při pokojové teplotě 12 hodin. Poté si odebereme 2 lžičky vykynutého kvásku do skleničky, zakryjeme papírovým ubrouskem a uložíme do lednice na další pečení.
Do mísy dáme všechny sypké suroviny. V druhé misce si připravíme vlažnou vodu smíchanou s kokosovým olejem, solí, medem a vinným octem, přidáme k sypké směsi a spolu s kváskem promícháme.
Těsto na chléb přendáme do dobře vymazané formy (nejlépe kokosovým olejem) a dobře upěchujeme. Takto připravený chléb necháme 4 – 6 hodin vykynout.
Chléb pečeme na 180 stupňů cca hodinu (pokud máme formu silikonovou, v polovině pečení chleba překlopíme na mřížku a dopečeme bez formy, aby byl povrch křupavý).
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
