Žitný chléb s makovou záparou
Ingredience:
- 400 g žitné celozrnné hladké Pernerky
- 100 g pšeničné hladké Pernerky
- 400 ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 4 lžíce máku
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička soli
Tipy a Triky:
Pšeničnou hladkou Pernerku můžeme v receptu nahradit špaldovou hladkou Pernerkou.
Postup:
Nejprve si uděláme tzv. záparu – mák zalijeme vlažnou vodou a necháme ho chvíli vodu nasáknout cca 10 minut (je to ta voda co patří posléze do chleba).
Smícháme všechny suché ingredience: mouka, sůl, kmín, droždí, zalijeme záparou s mákem a vypracujeme hladké těsto. Těsto bude lepivé, protože je v něm velký podíl žitné mouky.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, alespoň 60 minut. (Těsto nevykyne tolik jako třeba u chleba pouze pšeničného). Tudíž maximálně zvýší objem o 50%.
Po vykynutí těsto vyklopíme na navlhčené prkýnko a budeme tzv. „překládat“, čili těsto vytáhneme a konec vtlačíme doprostřed (pamatujte, že těsto není tak elastické a může se trhat). Těsto vložíme do formy či hrnce vyloženého pečícím papírem.
Mezitím, kdy těsto odpočívá, dáme předehřát troubu na 250°C.
Jakmile je trouba předehřátá, vložíme do ní chleba. Nejprve pečeme na 250°C cca 20 minut zakrytý alobalem nebo pokličkou. Poté pečeme dalších 20 minut bez pokličky (alobalu) na 220°C.
Recept připravila @alishaeasycooking
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.