Žitný chléb s makovou záparou

Postup

Nejprve si uděláme tzv. záparu – mák zalijeme vlažnou vodou a necháme ho chvíli vodu nasáknout cca 10 minut (je to ta voda co patří posléze do chleba).

Smícháme všechny suché ingredience: mouka, sůl, kmín, droždí, zalijeme záparou s mákem a vypracujeme hladké těsto. Těsto bude lepivé, protože je v něm velký podíl žitné mouky. 

Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, alespoň 60 minut. (Těsto nevykyne tolik jako třeba u chleba pouze pšeničného). Tudíž maximálně zvýší objem o 50%.

 Po vykynutí těsto vyklopíme na navlhčené prkýnko a budeme tzv. „překládat“, čili těsto vytáhneme a konec vtlačíme doprostřed (pamatujte, že těsto není tak elastické a může se trhat). Těsto vložíme do formy či hrnce vyloženého pečícím papírem. 

Mezitím, kdy těsto odpočívá, dáme předehřát troubu na 250°C.

Jakmile je trouba předehřátá, vložíme do ní chleba. Nejprve pečeme na 250°C cca 20 minut zakrytý alobalem nebo pokličkou. Poté pečeme dalších 20 minut bez pokličky (alobalu) na 220°C.

Recept připravila @alishaeasycooking

Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.

Související recepty

Zpět k receptům

Kde koupíte Pernerku

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce nebo ve speciálních akcích u těchto prodejců v České republice.

Koupit v e-shopu

Kontaktujte nás

Pokud máte dotazy ohledně našeho sortimentu, technologií nebo jakýchkoliv dalších témat, napište nám e-mail nebo nám zavolejte.

Poslat zprávu +420 485 177 129