1 forma porcí
2 / 5náročnost
60 min.
Ingredience
Těsto:
- 30 dkg pšeničné polohrubé mouky Pernerky
- 3 dl smetany ke šlehání 31%
- 15 dkg cukru krystal nebo krupice
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 3 celá vejce
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- podle potřeby 5 až 7 lžic mléka
Dále:
- 3 lžíce kakaa
- máslo a mouku do formy
Tipy a triky
Pokud budete chtít mít zebru vyšší, těsto dejte do menší dortové formy.
Postup
Smetanu vyšleháme téměř dotuha, přidáme cukr a opět šleháme. Vyšlehaná hmota nebude, jako když šleháte smetanu na ozdobu.
Přidáme celá vejce, vanilkový cukr, vyšleháme a přimícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Do jedné části přimícháme kakao, přilijeme trochu mléka, aby těsto lehce teklo.
Do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 25 cm dáváme lžící těsto vždy na střídačku, to znamená, hnědé, světlé, hnědé atd. Vždy cca 2 lžíce těsta.
Pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů cca 35 minut. Jestli je těsto upečené, zkusíme špejlí nebo párátkem a když se nebude lepit, je hotovo.
Formu odepneme a necháme vychladnout.
