Ingredience
- 450 g špaldové hladké Pernerky
- 100 g krupicového cukru
- 80 g másla
- 3 žloutky
- 150 ml smetany
- 80 ml mléka
- 50 g hrozinek
- 50 g sekaných mandlí + na závěrečné posypání
- citrónová kůra z jednoho citronu
- 21 g čerstvého droždí
- špetka soli
Tipy a triky
Namočte den předem hrozinky do rumu, bochánek pak bude mít ještě intenzivnější chuť.
Postup
Nejprve si připravíme kvásek. Do malé mísy nalijeme vlažné mléko. Do mléka rozdrolíme droždí, přidáme lžičku cukru, 50 g mouky a vše umícháme v hladké těstíčko. Misku přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Ve velké míse promícháme zbylou mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme smetanu a kvásek. Přidáme cukr, žloutky, změklé máslo, rozinky, mandle a citrónovou kůru a vše vařečkou promícháme. Poté směs vyklopíme na vál a zpracováváme ji tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Těsto vložíme zpět do misky, zakryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vypracujeme z něj kulatý bochánek, položíme jej na plech vystlaný pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
Vykynutý bochánek na vrchu nařízneme do kříže, pomažeme jej rozšlehaným vajíčkem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme jej 50 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
