Postup
Do malé misky rozdrobíme droždí se lžičkou cukru a přidáme pár lžic mléka. Droždí rozmícháme do hladké kaše a necháme vzejít kvásek. Trvá to cca 15 minut.
Do mísy si dáme nejprve suché suroviny: mouky, sůl, cukr, citronovou kůru a poté zalijeme mlékem, máslem a přidáme vejce. Nakonec přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme 50 minut pod utěrkou kynout.
Vykynuté těsto si dáme na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme cca 1,5 cm silný plát. Skleničkou vykrájíme vdolky. Doprostřed každého vdolečku uděláme ještě důlek (ne skrz).
V hrnci si rozpálíme olej, vložíme vdolky a ihned stáhneme teplotu na polovinu. Smažíme z obou stran do zlatova.
Po vychladnutí zdobíme vdolky hruškovými povidly, šlehačkou a strouhaným tvarohem.
Na vdolky můžeme použít i špaldovou polohrubou Pernerku.
Chcete mít ve spíži dostatek pšeničné Pernerky? Objednejte si ji v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.