Ingredience
Těsto:
- 500 g špaldové hladké Pernerky
- 1 PL cukru
- 1 ČL soli
- 300 ml mléka
- ½ kostky (21 g) čerstvého droždí
- 70 g másla
- 1 bílek
Náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 2 ČL. skořice
- 120 g másla
Dále:
- Vajíčko na potření
Tipy a triky
Podle chuti můžeme posypat pistáciemi, mandlemi…
Postup
Nejprve necháme vzejít kvásek. Trošku mléka lehce zahřejeme, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme cca 10-15 minut.
Do mísy dáme mouku, sůl, bílek, rozehřáté máslo, mléko, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout cca 60 minut.
Mezitím si připravíme náplň: Rozpustíme si máslo a smícháme s cukrem a skořicí.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vyválíme dlouhý plát cca 0,5 cm tlustý, který si potřeme náplní a posypeme ořechy. Zarolujeme jako roládu po delší straně do dlouhé „nohavice“.
Z rolády krájíme trojúhelníky (krájíme vždy šikmo tak, aby po vykrojení vznikl trojúhelník). Každý trojúhelník poté ještě uprostřed vařečkou stlačíme.
Dáme na plech, potřeme vajíčkem a necháme ještě cca 15 minut kynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Pečení je třeba hlídat, abychom dosáhli upečení dozlatova.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
