Svatomartinské koláče

Share on Facebook
2 plechy porcí
3 / 5náročnost
180 min

Ingredience:

Těsto:

  • 50 dkg pšeničné polohrubé mouky Pernerka
  • mouka na podsyp
  • sušené droždí na ½ kg mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 dkg cukru krystal nebo krupice
  • 5 dkg másla (rozehřátého)
  • 5 dkg sádla ((rozehřátého)
  • kůra ze ¼ citronu
  • 19 dkg zakysané smetany krémovité
  • 2 žloutky
  • 6 až 8 lžic mléka

Ostatní:

  • 1 vejce na potření koláčů
  • cca 50 až 60 dkg náplně (maková, tvarohová, povidlová…)
  • Mandle a rozinky na zdobení

Maková náplň:

  • 10 dkg mletého máku
  • malá lžička mleté skořice (podle chuti)
  • cukr podle chuti
  • malá sklenice mléka

Tvarohová náplň:

  • 35 dkg měkkého tvarohu v kostce 
  • 1 žloutek 
  • 3-4 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového pudinkového prášku 
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • cukr krupice dle chuti



Tipy a Triky:

  • Kromě makové nebo tvarohové náplně můžete připravit i povidlovou nebo jablečnou náplň. 
  • Na přípravu koláčů můžete použít i špaldovou polohrubou Pernerku. 



Postup:

Nejdříve si připravíme si náplně. 

Maková náplň: všechny ingredience smícháme a krátce povaříme (cca do minuty). Odstavíme.

Tvarohová náplň: důkladně smícháme všechny ingredience  

Připravíme si těsto.

Suroviny na těsto zpracujeme v hnětači (pokud bude těsto příliš hutné, přidejte ještě trochu mléka). 

Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě dobře vykynout. Doba kynutí záleží na teplotě v kuchyni a někdy těsto kyne i dvě hodiny.

Na pomoučeném vále vytvarujeme koláče o průměru 10 cm. To uděláme tak, že si těsto rozdělíme na jednotlivé kousky a každý vyválíme do kuličky. Pak pomocí skleničky nebo hrnečku s rovným dnem kuličku “rozmáčkneme” na koláček a vytvarujeme okraje. Hrníček (nebo skleničku) je dobré mít pomoučený, aby se na těsto nelepil. Koláčky můžete tvarovat i prsty, ale chce to trochu cviku (a může to být pomalejší). Nezapomeňte, že u koláčů musí být vždy zvednutý okraj.

Hotové koláče dáváme na plech s pečícím papírem a necháme ještě dvacet minut dokynout. Koláče na plechu nedávejte příliš blízko k sobě – při pečení ještě zvětší svůj objem.

Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejce, naplníme, ozdobíme a vložíme do předehřáté trouby na 195 stupňů. Pečeme cca 20 minut.

Před podáváním můžeme koláče ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.

Nakupte online přes náš e-shop

 

KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU

 

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.