Ingredience
Těsto:
- 340 g špaldové hladké Pernerky
- 130 g dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně Hokaido)
- 50 g změklého másla
- 50 g cukru
- 120 ml mléka pokojové teploty
- 1 vejce
- 1 sáček sušeného droždí (7g)
- 1 čajová lžička soli
Na dokončení:
- potravinářský provázek – silnější
- 1 žloutek – na potření před pečením
- mandle na dozdobení
- med na potření po upečení
Tipy a triky
Dýničky můžeme jíst samotné, pomazané s máslem, marmeládou nebo i medem. Pokud máte rádi rozinky, můžete je přidat do těsta.
Postup
Do mísy si nasypeme všechny sypké ingredience a zamícháme. Přidáme vše ostatní a uhněteme hladké těsto. Pokud máme robot, zaděláme těsto v robotu. Pokud byste měli těsto hodně řídké, přidejte trochu mouky.
Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na cca 75 minut kynout.
Potřeme si ruce olejem a z těsta vytvoříme cca 12 stejných kuliček. Poté každou kuličku zavážeme potravinářským provázkem podobně, jako když balíme dárek. To znamená – obtočíme provázek kolem kuličky, na spodu překřížíme a znovu obtočíme, takto uděláme klidně 3 až 4 krát. Nakonec uděláme uzlík.
Dýničky přendáme na plech, pomažeme žloutkem a dáme do předem rozehřáté trouby na 170 stupňů na cca 20 minut.
Po upečení odstraníme provázek, potřeme medem a do horního středu zapíchneme mandli jako stopku.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
