Ingredience
- 500 g špaldové hladké Pernerky
- 10 g krupicového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 8 g soli
- 100 g sádla do těsta
- 450 g mletých škvarků
- 100 g sádla
- 1 vejce na potření
Na doplnění:
- Sušené švestky, naložené v rumu
- loupané mandle
Tipy a triky
- Vynikající jsou se sušenou švestkou namočenou v rumu, kterou dáme mezi dvě kolečka těsta. Po potření vejcem ozdobíme mandlí.
- K dochucení těsta můžeme přidat mletý kmín, drcený pepř podle chuti.
Postup
Sušené droždí rozmícháme v 1/3 vlažného mléka s cukrem. Do mísy prosejeme mouku, přidáme 2/3 mléka s vejci a namočené droždí, nakonec přidáme sádlo a sůl.
Zaděláme těsto. Můžeme případně okořenit pepřem /drceným zeleným či černým/ anebo okmínovat. Těsto přikryjeme a necháme kynout.
Mleté škvarky utřeme se sádlem.
Vykynuté těsto rozválíme a potřeme mletými škvarky se sádlem na cca dvě třetiny těsta (jeden konec těsta zůstane nepotřený). Nejprve přeložíme nenatřenou stranu a přes ní natřenou. Poté znovu rozválíme a stejným způsobem těsto potřeme a složíme. Mezi provalováním necháme těsto odpočinout.
Proválené těsto necháme kynout asi 1 hodinu, poté znovu rozválíme na sílu asi 1 cm a vykrajujeme kolečka, která rozložíme na plech. Znovu necháme vykynout. Vykynuté pagáčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
