Šátečky s mletým masem
Ingredience:
Těsto:
- 300 g pšeničné hladké mouky Pernerka
- 1 čl soli
- 50 ml oleje
- 200 ml mléka
- 21 g (½ kostky) droždí
- 1 čl cukru
Náplň:
- 150 g mletého masa
- ½ střední cibule
- 1 rajče
- Sůl
- Pepř
- Stroužek česneku
- Bylinky dle libosti – bazalka, oregano, tymián
- 2 PL kečupu
- Strouhaný eidam
Dohotovení:
- Vajíčko na potření
- Sezamové semínka na posypání
Tipy a Triky:
K masovým šátečkům se skvěle hodí zakysaná smetana s pažitkou.
Postup:
Rozdrobíme si droždí do misky, přidáme čajovou lžičku cukru a trochu vlažného mléka (cca 5 polévkových lžic), rozmícháme a necháme vzejít kvásek – cca 15 minut.
Do mísy si nasypeme mouku, sůl, olej, mléko a nakonec vzešlý kvásek. V robotu nebo ručně zaděláme těsto – může být lehce lepivé. Necháme kynout pod utěrkou cca 45 minut na teplém místě.
Mezitím si dáme opéct na pánvičku nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso, bylinky, česnek a chvíli restujeme. Přidáme kečup a promícháme. Odstavíme z plotýnky.
Z vykynutého těsta si rozválíme cca 0,5 cm silný plát a rozdělíme na menší čtverečky, záleží jak chceme, aby byl šáteček veliký. Doprostřed čtverce dáme náplň z mletého masa a posypeme eidamem. Poté libovolně zabalíme. Můžeme buďto přehnout pouze do trojúhelníku a strany lehce promáčknout krajem vidličky, tak aby se strany slepily, nebo můžeme uchopit všechny čtyři konce, vytáhnout nahoru nad náplň a uprostřed zmáčknout. Tvar jako na fotce.
Na plechu poté pomažeme vajíčkem a můžeme posypat sezamovým semínkem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek pšeničné Pernerky? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.