Pravý domácí BAGEL

Postup

Do mísy nasypeme mouku smíchanou se solí, do které uděláme důlek. Do důlku nasypeme droždí, lžičku cukru a 1/3 vlažné vody, jemně v důlku promícháme a necháme cca 10 minut vzejít kvásek. Nyní přilijeme zbytek vody a vše zpracujeme na nelepivé těsto a necháme 60 minut kynout na teplém místě (těsto zvětší svůj objem cca 2x)

Po hodině kynutí dáme předehřívat troubu na 200°C a dáme zároveň i vařit hrnec s vodou a lžičkou cukru (to je totiž to tajemství bagelu, že před pečením se hodí na 2-3 minutky do horké vody s cukrem). 

Těsto vyjměte na pomoučený vál abyste nemuseli bochánky vážit, tak bochník, tak jako pizzu rozkrájejte na 8 stejně velkých dílků. Z těchto dílků vytvarujte 8 bochánků, každý zploštěte, propíchněte koncem vařečky a pěkně s ním na té vařečce zatočte, aby vám vznikl typický tvar bagelu. 

U valentýnské srdíčkové varianty z bochánku rozválejte jeden dlouhý pramen, jak kdybyste chtěli péct vánočku, spojte konce a vytvarujte z něj srdce. 

Nyní vytvarované bagely nechte sklouznout opatrně do vroucí vody (asi po 3-4 kusech) a 2-3 minutky je povařte. Ve vodě je opatrně otočte.

Po vyjmutí bagely nechte důkladně okapat, přesuňte na plech vyložený pečícím papírem, potřete mlékem  a posypte čím je libo (mák, sezam, mix semínek). Pečete asi 25 minut, musí být pevné a znít na poklep dutě.

Recept připravila @alishaeasycooking

Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.

Související recepty

Zpět k receptům

Kde koupíte Pernerku

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce nebo ve speciálních akcích u těchto prodejců v České republice.

Koupit v e-shopu

Kontaktujte nás

Pokud máte dotazy ohledně našeho sortimentu, technologií nebo jakýchkoliv dalších témat, napište nám e-mail nebo nám zavolejte.

Poslat zprávu +420 485 177 129