Pirohy se zelnou nebo masovou náplní
Ingredience:
Těsto:
- 50 dkg hladké špaldové mouky Pernerka
- mouka na podsypávání podle potřeby
- 50 ml vody
- Sušené droždí na ½ kg mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
- 2 žloutky
- 75 – 100 ml mléka (necelé 1 dl)
Náplň zelná na dvě dávky těsta
- ½ kg hlávkového zelí
- 10 dkg mrkve
- 10 dkg pórku nebo cibule
- pažitka podle chuti
- 10 dkg másla
- voda na podlévání podle potřeby
- sůl a pepř podle chuti
Masová náplň na dvě dávky těsta:
- ½ kg mletého vepřového masa (ne zcela libového)
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř podle chuti
- voda na podlití podle potřeby
Tipy a Triky:
Postup:
Suroviny na těsto dobře zpracujeme a dáme na teplé místo vykynout.
Na pánev s rozehřátým máslem, vysypeme najemno nakrájené zelí, nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme lehce dokřupava. Nakonec vmícháme nakrájený pórek a už jenom lehce promícháme. Můžeme přidat i pažitku. Necháme vychladnout.
Jestliže budete dělat masovou náplň, tak na sádle zesklovaťte cibulku, přidejte maso, sůl, pepř, podle potřeby podlijte a duste doměkka.
Vykynuté těsto rozválíme na plát 3 mm silný, vykrajujeme čtverce do kterých pokládáme vychladlou náplň, přeložíme a dobře spojíme.
Potíráme bílkem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova cca 18 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.