Postup
Kvásek
Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce, poté přidáme mouku a promícháme. Přikryjeme potravinářskou folii a necháme na teplém místě hodinu odpočinout.
První část těsta
Nejprve smícháme suché ingredience a poté přidáme zbytek. Smícháme v těsto a necháme 12 hodin kynout. (Nevadí když bude lepit). Těsto by mělo hodně zvětšit svůj objem, proto vložte do velké mísy.
Druhá část těsta
Do těsta, které jsme si udělali v první části dále vmícháme: vejce, žloutky, mouku, sůl,med a cukr. Hněteme v robotu cca 15 minut. Poté přidáváme po kouskách měkké máslo dokud se nevstřebá. Těsto takto necháme cca 15 minut odpočinout. Poté přidáme rozinky a hněteme cca 10 minut, dokud nebudeme mít hladké těsto. Mísu přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny, 2x se snažte těsto přeložit.
Těsto rozdělíme na dvě půlky. Vložíme do formy na Panettone nebo si vyložíme hrnec pečícím papírem a budeme péct v hrnci. (Pozor, aby neměl plastová madla)
Těsto ve formě/hrnci nahoře prořízneme do tvaru X a necháme ještě kynout 12 hodin.
Pečeme ve vyhřáté troubě, nejprve 10 minut na 200 stupňů, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme 15 minut, poté ještě snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě hodinu. Hlídáme, zkusíme špejlí, zda těsto již nelepí.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.