Ingredience
- 113 g špaldové hladké Pernerky
- 113 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 2 g soli
- 2 vejce
- 5 g kypřícího prášku na pečení
- Nastrouhanou kůru z ½ citronu
- 0,5 g mleté vanilky
- 250 g zakysané smetany
- 50 g borůvkového džemu (nebo malinového či rybízového)
- jahody
- maliny
- borůvky
- meruňky
Tipy a triky
Kakaový korpus uděláme tak, že vyjmeme 13 g mouky a nahradíme ji ve stejném množství kakaovým práškem.
Postup
Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, solí, vanilkou a strouhanou kůrou, po jednom přidáváme vejce. Hmotu musíme vyšlehat do pěny. Mouku s kypřícím práškem prosejeme a lehce vmícháme do pěny. Těsto dáme do dortové formy o průměru 16 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Vychladlý korpus na třikrát prokrojíme. Na první plátek namažeme džem a hustě poskládáme ovoce. Na další plátek namažeme zakysanou smetanu a potřenou stranou přiložíme na ovoce. Horní stranu namažeme také džemem, poklademe ovocem. Takto pokračujeme až do posledního (čtvrtého) plátu. Dort vložíme do ráfku a zatížíme, na dvě hodiny necháme vychladnout v lednici. Vychladlý dort vyjmeme z ráfku a potřeme zakysanou smetanou. Dozdobíme dle vlastní fantazie.
Tento korpus lze využít na mnoho způsobů, krém může být máslový, nebo žloutkový, tvarohový. Dochutit můžeme třeba čokoládou či ořechy.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
