Obrácený rajčatový koláč
Ingredience:
Těsto:
- 20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka
- 10 dkg másla
- 3/4 lžičky soli
- 1 žloutek
- 5 až 6 lžic vody
Náplň:
- 2 lžíce másla
- 2 velké červené cibule
- 20 dkg pórku
- 2 lžíce cukru krystal nebo krupice
- cca ¾ kg rajčat
- 1/2 lžíce moučkového cukru
- sůl podle chuti
Dále:
- 1 vejce na potření
Tipy a Triky:
Koláč můžete udělat i z pšeničné hladké Pernerky.
Postup:
Všechny suroviny na těsto zpracujeme a dáme na hodinu do lednice (máslo na těsto použijeme rovnou z lednice a vodu potřebujeme také studenou).
Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem (můžeme i bez něj). Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme samozřejmě i opepřit.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z vařiče, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.
Vychladlou a dochucenou směs rozložíme na rajčata.
Těsto vyválíme cca o 2 cm větší než je forma, položíme na směs a okraje zastrčíme do formy za rajčata.
Potřeme rozšlehaným vejce, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut (dozlatova).
Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.