40 porcí
3 / 5náročnost
90 min.
Ingredience
Kynuté těsto
- 750 g špaldové hladké Pernerky
- 150 g másla
- 500 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 250 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
- 100 g cukru
- špetka soli
- špetka šafránu
Na dokončení:
- vajíčko – na pomazání
- rozinky
Tipy a triky
Špetku šafránu můžete případně nahradit i kurkumou. Ale pokud to jen trochu lze, použijte šafrán.
Postup
Rozpustíme máslo, přilijeme mléko a promícháme. Vmíse rozdrobíme droždí a šafrán, zalijeme máslem smlékem a promícháme. Přidáme tvaroh, cukr, sůl a opět promícháme. Nakonec přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 45 minut kynout.
Poté si rozdělíme těsto na cca 40 kousků, ze kter.ch nejprve vyválíme “hada“ a poté stočíme do “esíčka“.
Vyválená “esíčka” dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a ozdobíme rozinky v záhybech.
Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 8 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
