Postup
Do mísy dejte kvásek pokojové teploty, přidejte žitnou mouku a vlažnou vodu a vytvoříme “husté těstíčko”. Dáme do mikrotenového sáčku a necháme rozkvasit 5–7 hodin.
Do hnětače si dáme špaldovou mouku, přidáme rozkvas, lžičku drceného kmínu, lžičku a půl soli a vlažnou vodu. a pustíme na stupeň číslo 1. Po pěti minutách přepneme na stupeň 2 a hněteme ještě další tři minuty. Pokud je těsto řidší, přisypeme trochu mouky a ještě chvilku necháme zpracovat v hnětači.
Těsto dáme do mísy vytřené olejem, přikryjeme fólií a necháme cca 45 minut odpočinout. Mezitím si připravíme ošatku, poprášené moukou nebo kukuřičným škrobem.
Po 45 minutách těsto čtyřikrát přeložíme a dáme zase odpočinout pod fólii na 30–45 minut. Znovu přeložíme a necháme opět odpočinout dalších 30–45 minut. Po třetím “překládání” těsta ho začneme zpracovávat.
Na podsypaný vál dáme těsto. Těsto roztáhneme prsty do stran a budeme ho překládat. Těsto zpracováváme cca 5 minut do požadovaného tvaru. Dáme do ošatky švem nahoru. Zakryjeme fólií a necháme těsto nakynout cca 5 hodin (záleží na teplotě v kuchyni).
Troubu rozpálíme na 250 stupňů. Připravíme si dva plechy – jeden na chleba a druhý (spodní) na vodu. Do spodního nalijeme cca 2 dl vody a oba plechy dáme do rozpálené trouby.. Na horký plech dáme chleba na pečícím papíru (vyklopíme ho švem dolů), nařízneme ho, postříkáme vodou a dáme do trouby. Po 10 minutách opatrně vyndáme spodní plech (POZOR na opaření – při otevření trouby vyjde ven pára!), odvětráme troubu a dáme na 190 stupňů a pečeme dalších cca 25 minut.
Vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.