Kváskový chléb se sušenými rajčaty a cibulkou

Share on Facebook
1 porcí
3 / 5náročnost
1100 min

Ingredience:

Rozkvas: 

  • 5 dkg žitného kvásku (1 hodně vrchovatá lžíce)
  • 5 dkg žitné celozrnné hladké mouky Pernerka
  • necelý 1 dl vlažné vody

Těsto:

  • 50 dkg hladké pšeničné mouky Pernerka
  • 2 lžičky soli
  • 2,5 dl + 5 lžic vody

Dále:

  • hladká mouka na podsypávání
  • 6 dkg sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce oleje

Tipy a Triky:

Postup:

Rozkvas:

Do mísy dáme žitný kvásek, přidáme žitnou Pernerku a vlažnou vodu. Ze surovin vypracujeme lžící kašičku.Přikryjeme potravinářskou fólií a nechte na kuchyňské lince cca 8-12 hodin stát.   

Chleba:

Rajčata vyndáme z oleje a dáme do sítka, abychom nechali okapat přebytečný olej, na závěr je ještě osušíme papírovou utěrkou. Osušená rajčata nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na čtvrt měsíčky (tj. půlku cibule rozkrojíme na půl a pak nakrájíme na tenké plátky). Na pánvičce rozpálíme olej, osmažíme cibulku do zlatova a přendáme ji na papírovou utěrku, abychom zbavili cibulku tuku. 

Do hnětací mísy dáme hladkou pšeničnou Pernerku, přidáme sůl  a promícháme. Pak přidáme rozkvas, který 8-12 hodin “pracoval”. Přidáme vlažnou vodu a začneme zpracovávat na stupeň 1 po dobu 5 minut a pak na 3 minuty zvýšíme na stupeň 2.

Na podsypaný vál dáme zpracované těsto. Těsto roztáhneme prsty do stran a dáme na něj cibulku. Pomoučenýma rukama zapracujeme cibulku a nakrájená rajčata do těsta. Těsto dáme do mísy vytřené olejem, přikryjeme fólií a necháme 45-60 minut odpočinout. Těsto několikrát přeložíme a necháme znovu 45-60 minut odpočinout a ještě jednou zopakujeme (přeložíme těsto a necháme po fólií odpočívat). 

Těsto vyndáme na pomoučený vál a zpracujeme ho (aby v něm nebyly bubliny). Zpracované těsto dáme do ošatky (poprášené moukou nebo kukuřičným škrobem) “švem” nahoru, posypeme hladkou moukou a zakryjeme fólií a necháme těsto nakynout 2 až 3 hodiny (záleží na teplotě v kuchyni).

Připravíme si dva plechy (jeden na chleba s pečícím papírem a jeden na vodu) a troubu rozpálíme na 250 stupňů. Na plech s pečícím papírem vyklopíme chleba, nařízneme ho  a dáme do trouby. Do spodního plechu nalijeme cca 2 dl vody. Po 20 minutách opatrně vyndáme spodní plech (POZOR na opaření – při otevření trouby vyjde ven pára!), odvětráme troubu a dáme na 190 stupňů a pečeme dalších cca 10 minut. Vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. 

KDE KOUPÍTE PERNERKU

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.

 

A u mnoha dalších drobných prodejců...



PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH

Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.

Tyto webové stránky využívají k zajištění funkčnosti stránek a k analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.