Postup
Suroviny na rozkvas rozšleháme vidličkou, přikryjeme fólií a necháme na kuchyňské lince 6 až 8 hodin stát. Správný rozkvas, má uvnitř bubliny.
Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme rozkvas a hněteme na první stupeň 5 minut. Na druhý stupeň hněteme ještě 3 minuty.
Těsto přendáme do olejem vymazané mísy, přikryjeme a necháme ¾ až 1 hodinu stát. Přeložíme, přikryjeme a opět necháme stejnou dobu stát. Přeložíme po hodině ještě jednou a necháme opět stát.
Na vál posypaný moukou vyklopíme těsto, zpracujeme dlaní, těsto utáhneme, aby v něm nebyly bubliny a švem nahoru dáme do moukou nebo solamylem vysypané ošatky na chléb, přykryjeme a necháme vykynout. Takto připravené těsto v ošatce dáváme do lednice a pečeme až ráno.
Do trouby dáme 2 plechy, jeden na chléb a jeden na vodu.
Předehřejeme na 250 st. Chléb vyklopíme na rozpálený plech, nařízneme a dáme do trouby. Do druhého plechu nalijeme 2 dl vlažné vody. Pečeme 20 minut.
Teplotu snížíme na 190 st. Vyndáme plech kde byla voda a jakmile bude trouba odvětraná, pečeme ještě 15 minut.
Vyndáme na mřížku a chléb krájíme až po vychladnutí.
Chléb váží cca lehce přes 1 kg.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.