Ingredience
Na 1 věnec budeme potřebovat:
- 300 g špaldové hladké Pernerky
- 125 ml mléka
- 15 g droždí
- 60 g cukru
- 70 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- vanilka
- vejce na potření
Makovo-povidlová náplň:
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 200 g švestkových povidel
- 50 g cukru
Ořechovo-skořicová náplň:
- 100 g povoleného másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžičky skořice
- 150 g cukru
Tipy a triky
Postup
Nejprve připravíme kvásek – mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj lžičku cukru, lžíci mouky a zamícháme. Poté přidáme nadrobené droždí, zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přimícháme sůl, zbylý cukr, vanilku, povolené máslo a nakonec také vejce a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše do tvaru obdélníku. Na něj rozetřeme náplň (jednu nebo druhou). Zarolujeme, rozřízneme na dvě poloviny (řežeme na délku, musí vzniknout dvě “nohavice”), které poté spleteme dohromady a zatočíme, abychom vytvořili věnec.
Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů asi 40 minut (propečenost zkontrolujte špejlí – těsto se ani v nejsilnější části nesmí lepit).
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
