Ingredience
Na těsto:
- 150 g pšeničné hladké Pernerky
- 130 g másla
- 130 g krupicového cukru
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- ½ lžičky vanilky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
Na slaný karamel:
- 250 ml smetany
- ½ lžičky vanilky
- 250 g krupicového cukru
- 3 lžíce vody
- 1 lžička soli
- Na krém:
- 150 g změklého másla
- ¾ připraveného karamelu
Na dozdobení:
- Větší hrst popcornu
- 1/4 připraveného karamelu
Tipy a triky
Pokud nemáte rádi máslové krémy, zkuste na krém použít mascarpone do kterého zašleháte slaný karamel (cca 2 velké lžíce).
Postup
Těsto:
Nejdříve si připravíme těsto. Změklé máslo rozšleháme s cukrem do pěny. Postupně zašleháváme mléko pokojové teploty, vejce a ostatní suroviny. Připravené těsto plníme do košíčků zhruba do 2/3. Pečeme na 160˚ C cca 20 minut podle typu trouby. Upečené cupcakes necháme vychladnout na mřížce.
Slaný karamel:
Než se nám cupcakes upečou, připravíme si slaný karamel. Zahřejeme si smetanu s vanilkou na nízkém plameni a dáme stranou. Na nepřilnavé pánvi na středním plameni rozpustíme cukr s vodou. Zahříváme dokud se všechen cukr nerozpustí a následně necháme probublávat pár minut dokud nám nevznikne karamel. Občas promícháme a zkontrolujeme barvu, abychom karamel nespálili. Jakmile bude karamel hotový opatrně do něho vmícháme zahřátou smetanu. Směs je horká vmícháváme tedy postupně. Nakonec přidáme sůl. Pokud by se nám začali tvořit hrudky, tak karamel opět trochu zahřejeme a mícháme, dokud se hrudky úplně nerozpustí. Karamel necháme zchladnout a uložíme do chladu.
Na dokončení si ušleháme máslový krém. Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně přišleháváme karamel. Vzniklý krém ještě dáme vychladnout do lednice. Poté již stačí cupcakes dozdobit.
Vychladlé cupcakes zdobíme krémem, do kterého jemně zatlačíme popcorn, aby v krému pěkně držel. Na závěr dozdobíme zbylým karamelem.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
