Jidáše
Ingredience:
- 50 dkg špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
- 1 dl mléka
- 1 dl smetany 12 % (možná i trochu více)
- sušené droždí na 1/2 kg mouky
- 10 dkg cukr krystal nebo krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 10 dkg rozpuštěného másla
- 3 žloutky
- 1 lžíce citrónové kůry
- 1/2 lžíčky soli
- 3 lžíce rozinek
- vejce na potření před pečením
- máslo a med na potření po upečení podle chuti
Tipy a Triky:
Rozinky namočte do rumu alespoň hodinu předem.
Postup:
V 1 dl mléka pokojové teploty rozmíchejte balíček sušeného droždí.
Do mísy vsypeme mouku, půl lžičky soli, citronovou kůru, balíček vanilkového cukru, 3 žloutky, 10 dkg cukru, rozinky namočené v rumu. Vlijeme rozmíchané droždí s mlékem, rozpuštěné máslo a smetanu. Zpracujeme na těsto.
Těsto přendáme do mísy, zabalíme do potraviné folie a necháme vykynout na teplém místě. Bude to trvat cca 90 minut.
Nakynuté těsto dáme na pomoučený vál. Z těsta vyválíme hady silné asi jako palec. Jidáše mohou mít různé tvary, nejčastěji mají tvar provazu, ale mohou mít i podobu různých zvířátek. Při tvarování myslete na to, že těsto ještě zvětší svůj objem.
Vytvarované jidáše vyskládáme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme potravinou fólií a necháme na teplém místě ještě dokynout. Bude to trvat cca 30 – 40 minut.
Odstraníme potravinou fólii, potřeme rozšlehaným vajíčkem, dozdobíme rozinkami a mandlemi.
Dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme 18 až 20 minut do zlatova.
Upečené jidáše můžete potřít medem, pocukrovat nebo nechat, jak jsou.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.