Jidáše

Postup

V 1 dl mléka pokojové teploty rozmíchejte balíček sušeného droždí.

Do mísy vsypeme mouku, půl lžičky soli, citronovou kůru, balíček vanilkového cukru, 3 žloutky, 10 dkg cukru, rozinky namočené v rumu. Vlijeme rozmíchané droždí s mlékem, rozpuštěné máslo a smetanu. Zpracujeme na těsto.

Těsto přendáme do mísy, zabalíme do potraviné folie a necháme vykynout na teplém místě. Bude to trvat cca 90 minut.

Nakynuté těsto dáme na pomoučený vál. Z těsta vyválíme hady silné asi jako palec. Jidáše mohou mít různé tvary, nejčastěji mají tvar provazu, ale mohou mít i podobu různých zvířátek. Při tvarování myslete na to, že těsto ještě zvětší svůj objem.

Vytvarované jidáše vyskládáme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme potravinou fólií a necháme na teplém místě ještě dokynout. Bude to trvat cca 30 – 40 minut.

Odstraníme potravinou fólii, potřeme rozšlehaným vajíčkem, dozdobíme rozinkami a mandlemi.

Dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme 18 až 20 minut do zlatova.

Upečené jidáše můžete potřít medem, pocukrovat nebo nechat, jak jsou.

Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.

 

 

 

 

 

 

Související recepty

Zpět k receptům

Kde koupíte Pernerku

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce nebo ve speciálních akcích u těchto prodejců v České republice.

Koupit v e-shopu

Kontaktujte nás

Pokud máte dotazy ohledně našeho sortimentu, technologií nebo jakýchkoliv dalších témat, napište nám e-mail nebo nám zavolejte.

Poslat zprávu +420 485 177 129