Ingredience
Těsto:
- 35 dkg špaldové hladké Pernerky
- 15 dkg špaldové celozrnné hladké Pernerky
- sušené droždí na ½ kg mouky
- 10 dkg cukru krystal
- 1 vejce
- 5 dkg másla
- 2 dkg sádla
- 1 citron (kůra)
- 1/2 lžičky soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 dl mléka
- 1 vejce na potření těsta
Náplň:
- 30 dkg vlašských ořechů
- 20 ks kulatých piškotů
- 1 dl mléka
- 5 dkg medu
- moučkový cukr podle chuti
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce rumu
Tipy a triky
Postup
Do 1 dl mléka rozmícháme droždí. Do hnětače dáme ostatní suroviny a rozpuštěné máslo se sádle, přilijeme droždí s mlékem a dobře vypracujeme. Přikryté necháme kynout klidně 2 hodinky. Prostě to musí být pěkně vykynuté.
Ořechy a piškoty umeleme, přidáme ostatní suroviny na náplň a promícháme.
Vykynuté těsto vyválíme na velikost 50 x35 cm .Během vyvalování podsypáváme. Těsto rozřízneme na tři nebo čtyři pruhy, to podle toho, jak chcete mít hřebeny velké.
Nandáme náplň, srolujeme, nařežeme na kousky a ty ještě nařežeme do poloviny.
Pokládáme na plech s pečícím papírem, necháme dokynout 30 minut.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 195 st. dozlatova cca 19 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
