Ingredience
- 250 g pšeničné hladké Pernerky
- 150 ml mléka pokojové teploty
- 40 g cukru
- 1 špetka soli
- Sáček (8 g) sušeného droždí
- 25 g másla – pokojové teploty
- 1 vejce
- 40 g rozinek
- 1 jablko – nakrájené na kostičky
- Čajová lžička skořice
- Med na potření
Kříže
- 11 lžic studené vody
- 75 g Bio hladké mouky
Tipy a triky
Místo medu můžete pomazat meruňkovou marmeládou. Do těsta také můžete přidat kandované ovoce nebo nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče.
Postup
Nejprve smícháme mouku, cukr, droždí, sůl a skořici. Přidáme máslo a promícháme tak, aby se všechno máslo vstřebalo do mouky.
Přidáme rozšlehané vajíčko a mléko – vypracujeme těsto v robotu – těsto se bude zdát lepivé – to je v pořádku. Lehce pomoučněte a metlou oddělte od stran mísy a nechte hodinu kynout.
Po cca 60 minutách přidejte rozinky a jablíčko a důkladně zapracujte.
Nechte kynout 30 minut.
Těsto rozdělte na 9 bochánku, dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi bochánky cca 1 cm prostor a nechte 15 minut kynout.
V misce smícháme mouku a vodu (na kříže) dáme do cukrářského sáčku a úzkou špičatou koncovkou tvoříme kříže.
Rozpalte troubu na 220 stupňů a pečte 10 minut, poté stáhněte na 200 stupňů a ještě 7-10 minut pečte.
Po upečení pomažeme medem.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
