Ingredience
- 380 g špaldové celozrnné hladké Pernerky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 10 g citronové kůry
- 250 g změklé Hery (nebo másla)
- 1 vejce
- 20 g skořicového cukru
- jablka na náplň koláče
- třešňová marmeláda na dokončení
Tipy a triky
Pro lahodnější chuť můžete použít máslo. Na koláč můžete použít i pšeničnou hladkou Pernerku nebo špaldovou hladkou Pernerku.
Postup
V míse smícháme mouku, citronovou kůru, cukr, vejce a máslo. Vytvoříme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.
První polovinu vyválíme, upěchujeme na dno a po okrajích koláčové formy. Na vyválení si můžeme pomoc pečícím papírem, který dáme z obou stran, aby se těsto nelepilo na váleček. Těsto na dně propícháme vidličkou.
Jablka nakrájíme na kolečka, odstraníme jádřince a vyskládáme na dno formy. Jablka posypeme skořicovým cukrem.
Z druhé poloviny těsta vyválíme vrch koláče, do kterého vyřežeme libovolný obličej.
Koláč přiklopíme a do vzniklých děr dáme marmeládu.
Pečeme v troubě při 170 stupních cca 30 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
