1 bochánek porcí
2 / 5náročnost
120 min.
Ingredience
Těsto:
- 400 g žitné celozrnné hladké Pernerky
- 100 g holandského kakaa
- velká špetka soli cca 6g
- 150 g cukr
- sušené droždí
- vanilka nebo vanilkový extrakt
- citronová kůra z jednoho citronu
- 200 ml mléka
- 4 žloutky
- 70 g másla pokojové teplota
Na dokončení:
- 100 g nasekané čokolády – bílá, mléčná, tmavá – dle chuti – dovnitř bochánku
- 50 g nasekané čokolády na posypání upečeného bochánku
Čokoládová poleva
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 50 ml smetany
- Žloutek na potření
Tipy a triky
Bochánek můžeme posypat nasekanými mandlemi nebo přidat mandle i rovnou do těsta.
Postup
Do mísy si prosejeme mouku s droždím, přidáme všechny sypké suroviny a promícháme. Poté přidáme mléko, žloutky a zaděláme těsto.
Do těsta přidáme máslo pokojové teploty a zaděláme.
Těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
Po vykynutí do těsta ještě vmícháme nasekanou čokoládu. Vytvoříme bochánek a dáme na plech ještě cca 20 minut kynout. Těsto potřeme žloutkem. Navrchu nastřihneme do kříže.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
Bochánek polijeme čokoládovou polevou. A ozdobíme nasekanou čokoládou.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
