Postup
Do trochy vlažného mléka nasypeme droždí a necháme ho rozpustit.
Do mísy dáme mouku, cukr, olej a sůl a lehce promícháme. Přidáme droždí rozpuštěné v mléce a v hnětači důkladně zpracujeme. Při hnětení těsta postupně přiléváme zbytek mléka. Hotové těsto dáme do mísy vymazané olejem, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Nakrájíme na drobno cibulku a minutku ji opékáme na pánvi na dvou lžících oleje. Přidáme špenát. Po cca třech minutách sundáme pánev z ohně, přidáme sůl, pepř a klidně i nadrcený česnek podle chuti.
Na česnekové máslo utřeme žloutek, změklé máslo a česnek. Troubu rozpálíme na 195 stupňů. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na dvě půlky.
Těsto (každou půlku) vyválíme na formát cca 35 cm x 20 cm. Zcela rozehřátým česnekovým máslem natřeme obě rozválené půlky těsta tak aby nám zbylo ještě na potření trojhránků před pečením. Na rozválené těsto potřené česnekovým máslem naseme špenátovou náplň.
Delší stranu těsta vezmeme a dáme ji do půlky rozváleného těsta. Protější delší stranu těsta vezmeme a dáme ji na protější kraj. Vznikne tak “nohavice” (podobná závinu) s náplní. Opatrně přendáme na plech s pečícím papírem.
Potřeme zbylým česnekovým máslem a naznačíme si trojhránky na každé “nohavici”. Pozor – nohavici nesmíme proříznout. Dáme do rozpálené trouby. Pečeme do zlatova, trvat nám to bude cca 25 minut.
Po vyndání z trouby necháme cca 10 minut vychladnout a poté nakrájíme podle naznačených tvarů trojhránků.