Ingredience
Na 2 záviny budeme potřebovat:
- 200 g pšeničné hladké Pernerky
- 200 g pšeničné celozrnné hladké Pernerky
- 130 g másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 150 g tvarohu ve vaničce
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce vody
- 4 g soli
Na náplň:
- 2 velké cibule
- 300 g kvalitní slaniny
- 400 g kysaného zelí
- vejce na potření, kmín, hrubozrnnou sůl
Tipy a triky
Postup
Do mísy prosejeme mouku. Přidáme máslo (nakrájíme ho na menší kousky a necháme ho chvíli povolit při pokojové teplotě), vejce, ocet, sůl, vodu a tvaroh (ten vyndáme s větším předstihem z lednice, aby měl pokojovou teplotu). Vypracujeme těsto, které dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Těsto rozdělíme na 2 části a z každého vyválíme placku ve tvaru obdélníku.
V hlubší pánvi orestujeme nakrájenou slaninu spolu s cibulí, kterou necháme lehce zkaramelizovat. Nakonec přidáme okapané zelí s ještě krátce společně podusíme, aby se všechny chutě krásně propojily.
Po téměř celé ploše (asi 3 cm od každého okraje necháme prázdné) rozprostřeme náplň a závin od kraje zarolujeme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a solí a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 35 minut.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
