Celozrnný špaldový závin se švestkami
Ingredience:
Těsto:
- 300 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 vejce
- 21 g čerstvého droždí
- špetka soli
Náplň:
- 100 g piškot
- 400 g jablek
- 200 g švestek
- 50 g mletého máku
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Tipy a Triky:
Po vytažení závinu z trouby přes něj přehoďte utěrku, těsto se lehce zapaří a bude vláčné.
Postup:
V hrníčku si v troše vlažného mléka rozmícháme droždí. Mouku nasypeme do velké mísy od robotu, přidáme cukr, sůl a vše promícháme. Dále přidáme vejce a změklé máslo a vše necháme v robotu hnětat na první stupeň. Poté postupně přiléváme mléko, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Zpočátku je těsto lepivé, ale postupně se prohněte a provzdušní a díky tomu poté přestane lepit. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej 1 hodinu kynout. Než těsto vykyne připravíme si náplň do závinu. Piškoty nadrtíme. Jablka nastrouháme na hrubo a švestky nakrájíme na menší kousky.
Když je těsto vykynuté rozdělíme si jej na dvě části (budou z něj dva záviny) a každou část těsta vyválíme na dobře podsypaném vále asi na 0,5 cm. Povrch těsta posypeme nadrcenými piškoty, nastrouhaným jablkem, švestkami a mákem. Na závěr náplň pocukrujeme, dochutíme skořicí a zabalíme jej do závinu.
Připravený závin necháme 20 minut odpočívat na plechu vyloženém pečícím papírem. Vykynutý závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme jej péci na 15 minut na 140 °C. Po 15-ti minutách navýšíme teplotu na 160 °C a necháme jej ještě dopéct 15 minut.
Upečený závin na vrchu pocukrujeme moučkovým cukrem.
Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
Nakupte online přes náš e-shop
KOUPIT PERNERKU V E-SHOPU
KDE KOUPÍTE PERNERKU
Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce u níže uvedených prodejců.
A u mnoha dalších drobných prodejců...
PERNERKA VE SPECIÁLNÍCH AKCÍCH
Naší mouku Pernerku si také můžete zakoupit ve speciálních akcích u těchto vybraných řetězců po celé republice a na Slovensku.