Celozrnný špaldový závin se švestkami

Postup

V hrníčku si v troše vlažného mléka rozmícháme droždí. Mouku nasypeme do velké mísy od robotu, přidáme cukr, sůl a vše promícháme. Dále přidáme vejce a změklé máslo a vše necháme v robotu hnětat na první stupeň. Poté postupně přiléváme mléko, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Zpočátku je těsto lepivé, ale postupně se prohněte a provzdušní a díky tomu poté přestane lepit. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej 1 hodinu kynout. Než těsto vykyne připravíme si náplň do závinu. Piškoty nadrtíme. Jablka nastrouháme na hrubo a švestky nakrájíme na menší kousky.

Když je těsto vykynuté rozdělíme si jej na dvě části (budou z něj dva záviny) a každou část těsta vyválíme na dobře podsypaném vále asi na 0,5 cm. Povrch těsta posypeme nadrcenými piškoty, nastrouhaným jablkem, švestkami a mákem. Na závěr náplň pocukrujeme, dochutíme skořicí a zabalíme jej do závinu.

Připravený závin necháme 20 minut odpočívat na plechu vyloženém pečícím papírem. Vykynutý závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme jej péci na 15 minut na 140 °C. Po 15-ti minutách navýšíme teplotu na 160 °C a necháme jej ještě dopéct 15 minut.

Upečený závin na vrchu pocukrujeme moučkovým cukrem.

Chcete mít ve spíži dostatek všech Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.

Související recepty

Zpět k receptům

Kde koupíte Pernerku

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce nebo ve speciálních akcích u těchto prodejců v České republice.

Koupit v e-shopu

Kontaktujte nás

Pokud máte dotazy ohledně našeho sortimentu, technologií nebo jakýchkoliv dalších témat, napište nám e-mail nebo nám zavolejte.

Poslat zprávu +420 485 177 129