10 porcí
2 / 5náročnost
90 min.
Ingredience
Těsto:
- 450 pšeničné celozrnné hladké Pernerky
- 3 PL cukru
- 1 ČL soli
- Sáček sušeného droždí 8g
- 300 g vody
Na posypání
- Semínka dle chuti – seznam, lněné, dýňové atd.
Tipy a triky
Postup
Necháme vzejít kvásek – smícháme 100 g vody, 1 PL cukru a droždí.
Do mísy od robotu nasypeme všechny ostatní ingredience včetně kvásku. Zaděláme hladké těsto. Těsto může lepit – to je v pořádku. Lehce potřeme olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení svého objemu, trvá to cca 45 minut.
Poté rozdělíme na 10 bochánků. Vytvoříme kuličky a vařečkou uprostřed uděláme ďolíček. Prsty ještě vytvarujeme.
Do vroucí vody přidáme 2 PL zbývajícího cukru a vložíme bagel. Vaříme cca 1-2 minutky.
Bagely položíme na utěrku a necháme okapat. Přendáme na plech, posypeme semínky.
Poté pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 15 minut.
Chcete mít doma dostatek Pernerek? Objednejte si je v našem e-shopu na adrese https://eshop.pernerka.cz.
