Bejgli (či Beigli)

Postup

Nejprve si zaděláme kvásek:

V misce si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a přidáme trošku vlažného mléka. Důkladně promícháme a necháme vzejít kvásek.

Připravíme si těsto. Do mísy prosejeme mouku, ve které vytvoříme důlek  a do kterého dáme kvásek.

Následně ke kvásku přidáme ostatní suroviny – moučkový cukr, máslo, sádlo, vejce, kůru z citronu, zbylé vlažné mléko, špetku soli a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 2 části, zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v chladu alespoň 1 hodinu.

Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Zahřejeme na mírném ohni mléko s cukrem a medem. Jakmile se začne mléko vařit, stáhneme z ohně a přidáme ořechy, kůru z citronu a skořici. Vše dobře promícháme. 

Vyndáme těsto a každou část vyválíme na obdélník zhruba 35×25 cm. Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto cca 1,5-2cm od kraje. Okraje potřeme žloutkem a zahneme dovnitř a začneme zavinovat. Záviny přeneseme na plech s pečícím papírem a potřeme žloutkem. Počkáme až žloutek zaschne a závin znovu potřeme tentokrát, ale bílkem. Opět necháme zaschnout a poté propícháme celý závin dostatečně vidličkou (předchází potrhání). Tím nám po upečení vznikne krásné mramorování, typické pro maďarský závin. 

Pečeme na 170°C asi 40-45 minut do krásné zlatavé barvy.

Kde koupíte Pernerku

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce nebo ve speciálních akcích u těchto prodejců v České republice.

Koupit v e-shopu

Kontaktujte nás

Pokud máte dotazy ohledně našeho sortimentu, technologií nebo jakýchkoliv dalších témat, napište nám e-mail nebo nám zavolejte.

Poslat zprávu +420 485 177 129