O mlýnu

Při mletí mouky zúročujeme zkušenosti několika generací mlynářů a lásku k řemeslu. Pracujeme jen s kvalitními surovinami a špičkovými technologiemi.

Historie mlýnu Perner

1420
19. st.
1933
1992
1995
2007
2012
2018
2024
1420

Historie Mlýnu Perner sahá až do 15. století. Původní mlýn byl založen v roce 1420 a mezi jeho pozdější majitele patřily kromě mlynářských rodin také slavné šlechtické rody Valdštejnů, Šliků nebo Vartenbergů.

19. st.

V 19. století mlýn vlastnil Michal Mácha, bratr básníka Karla Hynka Máchy.

1933

V roce 1933 koupil mlýn Bohumil Perner, syn mlynáře v Májově u Chrudimi. S manželkou během 30. let mlýn rozšířili a zmodernizovali. Bohumilův strýc Jan Perner (1815–1845) byl vlastenec a budovatel železnice.

1992

V roce 1992 získali mlýn ve značně opotřebeném stavu zpět v restituci synové Bohumila Pernera Bohumil a Jan. V této době měl mlýn výrobní kapacitu 80 tun/24 h. Bratři pochopili, že je potřeba mlýn modernizovat, zakoupit nové dopravní prostředky a vybavit laboratoř. Bohumil se staral o obchod a kvalitu mouky, Jan o strojírenskou technologii. Velkou pomocí byly bratrům v té době partnerské mlýny v Německu.

1995

V roce 1995 dodala firma Prokop Pardubice novou mlecí technologii s kapacitou 120 tun/24 h.

2007

V roce 2007 se stal většinovým vlastníkem Daniel Perner, který začal vedení společnosti přebírat po svém otci již ke konci devadesátých let. Dnes tak úspěšně pokračuje v rodinné tradici a úročí své zkušenosti získané ve mlýnech ve Švýcarsku, Lucembursku a Německu. Daniel Perner absolvoval Střední školu potravinářské technologie v Pardubicích a zcela propadl lásce k poctivému mlynářskému řemeslu.

2012

V letech 2009–2012 prošel mlýn rozsáhlou modernizací, díky které se stal nejmodernějším českým mlýnem s produkcí více než 150 000 tun mouky za rok, což odpovídá zhruba 14 % průmyslové výroby pšeničné mouky v ČR. Novou špičkovou technologii dodala firma Bühler ze Švýcarska.

2018

V roce 2018 byla spuštěna zbrusu nová mlecí linka pro velmi jemné mletí celozrnných mouk od firmy Bühler, což přineslo další zásadní náskok na trhu, jelikož jemnost namletí celozrnných mouk a kapacita výroby nemá v ČR konkurenci. Poprvé ve své historii začíná Mlýn Perner dodávat na trh vlastní prémiovou mouku značky Pernerka.

2024

Na trh je uveden nový druh mouky Pernerky: pšeničná mouka hladká extra silná s vysokým obsahem lepkových bílkovin, která je vhodná pro výrobky s delším kynutím těsta, jemuž zajišťuje pevnost a pružnost.

Naši partneři

Našimi dodavateli jsou především lokální zemědělci a zemědělská družstva. Výkup obilovin je smluvně daný na základě výsledků laboratorních testů. Zákazníci dodávají obilí zpravidla svými prostředky, případně Mlýn Perner zajišťuje svážení vlastními vozy.

Naše mouka Pernerka je mleta z českého obilí od ověřených dodavatelů.


Klienti

Spolupracujeme

Kde koupíte Pernerku

Naše mouky jsou dostupné ve stálé nabídce nebo ve speciálních akcích u těchto prodejců v České republice.

Koupit v e-shopu

Kontaktujte nás

Pokud máte dotazy ohledně našeho sortimentu, technologií nebo jakýchkoliv dalších témat, napište nám e-mail nebo nám zavolejte.

Poslat zprávu +420 485 177 129