Proč se peče velikonoční mazanec
Velikonoce jsou symbolem přicházejícího jara a také významnými křesťanskými svátky. Kromě řady obyčejů jsou také spjaty s pečením. Chcete-li dodržet velikonoční tradice, pro každý sváteční den byste měli mít napečený jeden druh pečiva. Výjimkou je Velký pátek, kdy se drží půst a nemělo by se pracovat ani péct.
Pečení mazance
Mazanec se tradičně pekl už na Bílou sobotu (ve stejný den jako beránek), aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání. Odtud vzniklo označení mazanec, který byl nakrojen až po tomto úkonu. Ale zpátky k mazanci a proč je takový, jaký je.
Velikonoční neděle byla po dlouhém období půstu prvním dnem, kdy se lidé mohli dosyta najíst. Mazanec ve tvaru bochánku byl proto symbolem konce odříkání i oslavou nového života.
Majetnější rodiny dávaly do mazance tvaroh, aby bylo těsto vláčnější. A také pekly pro každého člena vlastní mazanec. Ti chudší pak pekli bez tvarohu a pro všechny byl jen jeden společný. Bez ohledu na majetek rodiny se do mazance před pečením ještě nožem udělal křížek. Ten symbolizoval ukřižování Ježíše.
Recept na mazanec ze špaldové mouky, který vám bude určitě chutnat, najdete zde.
K Velikonocům neoddělitelně patří pečení. Co všechno a pekli naši předci na Velikonoce kromě mazance? První se pekly jidáše – na Zelený čtvrtek. Na Bílou sobotu se chystal kromě mazance i beránek. K Velikonočnímu pondělí patří boží milosti.